Direct solliciteren?

Niet jouw vacature?

Geen zorgen: Wij hebben contact met honderden bedrijven die op zoek zijn naar jou! We denken met je mee en zorgen ervoor dat jij op je plek komt.

Blijf op de hoogte van de nieuwste vacatures

Staat jouw vacature er niet tussen? Geen zorgen! We mailen je graag nieuwe vacatures. Neem ook vrijblijvend contact met ons op 

Kandidaat - vacatures ontvangen

Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan!

De zin “Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan!” is een bekende uitspraak van Pippi Langkous. Met dit in gedachte dacht ik nog even aan het nieuws: recordaantal vacatures, het aantal vacatures in Nederland was nog nooit zo hoog, aldus het CBS. Juist door de vele vacatures, verbaas ik mij (nog steeds) over de criteria die technische bedrijven hanteren bij de werving van nieuwe medewerkers.

Het accent ligt dan vooral op een bepaald type diploma in combinatie met, ook nog, specifieke werkervaring. Liefst wil men dan dat deze persoon bij een vergelijkbaar bedrijf (lees: concurrent) gewerkt heeft. Ervaring in het verleden krijgt naar mijn mening hierdoor, teveel gewicht. Terwijl (intrinsieke) motivatie, interesse en aanwezige competenties (hoe snel kan iemand de nieuwe functie eigen maken) helemaal niet of nauwelijks aan de orde komt. Is dat niet gek?

Ik vraag mijzelf vaak af: in welke omgeving heeft iemand eigenlijk gefunctioneerd? Dat een kandidaat bij een concurrent ogenschijnlijk hetzelfde werk heeft gedaan, zegt (naar mijn bescheiden mening) niets over de geschiktheid in een ander bedrijf met andere verwachtingen, structuren, processen, cultuur etc.

Want bedenk eens, waarom is deze kandidaat in zijn huidige functie eigenlijk succesvol? Heeft hij/zij onder een bepaald type manager of naast een collega gewerkt die hem of haar continu verteld heeft wat hij of zij (stap voor stap) moest doen? Zijn er hele strikte KPI’s / beschreven procedures waardoor iemand zelf niet meer hoeft te denken? Is het een groot bedrijf waardoor de taken en verantwoordelijkheden een fractie waren van wat er in een nieuwe functie verwacht wordt?

Best vreemd eigenlijk dat men zich zo blind staart op die specifieke (werk)ervaring terwijl iemand die vanuit een andere werkomgeving of achtergrond, maar ontzettend gemotiveerd, leergierig en in staat is nieuwe vaardigheden snel eigen te maken, eigenlijk niet eens in beeld komt. Dat haal je namelijk niet direct uit een CV. Een gemiste kans, vind je ook niet?

Recentelijk sprak ik een bevriende oud-collega (Technisch Recruiter), en ook hij bevestigde het bovenstaande. Fijn dat het dan toch niet aan mij ligt.

Misschien dat het dan best wel meevalt met de hoeveelheid urgente vacatures en de tekorten in de techniek en zijn het bedrijven in andere sectoren die gemakkelijk lijken te anticiperen op de actuele arbeidsmarkt. Hoe dan ook, er is dus nog veel te winnen….

“Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan!”

Persoonsgegevens

Man Vrouw
PDF, DOC, DOCX (max 8 MB)
GIF, PNG, JPEG (max 8 MB)

Contactgegevens

Prive Werk

Bekijk alle vacatures of neem contact op